Siirry sisältöön

Tiedot ja kuva: Metsähallitus / Luontopalvelut, https://www.luontoon.fi/kasivarsi

Kilpisjärven alueen reiteille ja Kalottireitille pääsee eri puolilta Kilpisjärven kylää. Ailakkalahdesta lähtee merkitsemätön polku Ailakkajärvelle.

Kilpisjärven Retkeilykeskukselta lähtevä 5 km pituinen Saanan luontopolku kiertää Saanatunturin länsipuolelta Skirhasjohka-joen yli Jeahkas-tunturin juureen. Sieltä se palaa takaisin lähtöpaikkaan. Polun varrella esitellään alueen luontoa ja historiaa.

Kilpisjärvi-Halti -reitti on osa Kalottireittiä. Kalottireitti, joka on kokonaisuudessaan 800 km pitkä, lähtee Norjasta Kautokeinosta, Suomen puolelle reitti tulee Somasjärven kohdalta ja kulkee Kilpisjärven kautta kautta päättyen Ruotsissa Kvikkjokkiin ja Norjassa Sulitjelmaan. Kilpisjärvi-Halti -reitti on noin 55 km pitkä. Reitti lähtee Kilpisjärveltä kohti Käsivarren erämaata käyden välillä myös Norjan puolella. Pitsusjärven kohdalta reitti haarautuu kohti Somasjärveä ja Haltia.
Autiotuvat Saarijärvellä, Kuonjarjoella, Meekonjärvellä, Pitsusjärvellä, Haltilla ja Kopmajoella.
Varaustuvat Saarijärvellä, Kuonjarjoella, Meekonjärvellä, Pitsusjärvellä ja Haltilla.

Kolmen valtakunnan rajapyykille lähtee retkeilyreitti Mallan luonnonpuiston pysäköintialueelta, Kilpisjärven kyläkeskuksesta 7 km pohjoiseen. Pysäköintialueelta on Kolmen valtakunnan rajapyykille 11 km. Mallan luonnonpuistossa polulta ei saa poiketa eikä siellä saa pyöräillä. Lemmikit on pidettävä aina kytkettynä.
Autiotupa Kuohkimajärvellä.

Saanan huipulle vievä polku lähtee Mallan luonnonpuiston pysäköintialueelta. Reitin varrella, noin kilometrin päässä Mallan pysäköintialueelta sijaitsee Saanan kota. Takaisin palataan samaa reittiä. Reitin pituus on 8 km.
Saanan kota.

Tsahkaljärven polku lähtee Kilpisjärven luontokeskuksen pysäköintialueelta, nousee Tsahkaljärven päähän Tsahkaljoen alkuun ja palaa joen pohjoispuolta Kilpisjärven kyläkeskukseen. Polku on sorastettu ja sen pituus on 2,2 km. Reitin rakenteita ylläpitää Kilpisjärven Ladut ry.

Tsahkaljärvi - Saanajärvi - Saana -reitti lähtee Kilpisjärven luontokeskukselta Tsahkaljärven kautta Saanatunturin juurelle, jatkaen siitä Saanajärven kodalle 5,7 km. Saanajärveltä voi jatkaa Saanan huipulle, jonne on matkaa Saanajärven kodalta noin 7,5 km. Saanalta voi palata takaisin luontokeskukselle Saanan eteläpuolen Kalottireittiä. Reitti kulkee Saanan ja Kilpisjärven välisessä lehtomaisessa tunturikoivikossa kohti Kilpisjärven kylää. Matkan pituus Saanan huipulta takaisin luontokeskukselle Tsahkaljärven kautta on 11 km.
Saanajärven kota.

Salmivaaran polku lähtee Salmivaarantieltä, jota ajetaan 200 m. Sieltä löytyy pururadan pysäköintialue ja opaste. Polku Salmivaaran laelle kulkee ensin 500 m pururataa, kunnes Salmivaara-kyltti osoittaa vasemmalle varvikkoiseen maastoon. Käänny sinne ja seuraa oranssipäisiä polkumerkkejä. Polku kulkee varvikosta koivikkoon, ylittää kelkkauran sekä pururadan vielä uudestaan ja nousee tunturikoivikossa Salmivaaraan laelle luoteen suunnalta. Matkaa Salmivaaran laelle pururadan alusta asti on noin 1100 m. Paikoin jyrkähköä nousua kertyy 120 m. Takaisin palataan samaa reittiä.